Bizonyára már láttunk díszállat kereskedésben, olyan kis apró 2-3cm-es teknősöket egy kis 20-30cm-es terráriumban. Én a nagyon sokáig azt gondoltam ezek az ékszerteknősök ilyen kicsik is maradnak, max. pár cm-el nőnek nagyobbra. Még aztán tavaly kaptam egy ismerőstől egy ilyen teknőst, és mikor elmentem érte megdöbbenve láttam, hogy ez már kb 12-15cm nagyra megnőtt.

Bár lehet szerencsésebb is vagyok így, mert az mondják a kisebb példányokkal több a gond, jobban kell rájuk figyelni.

A kis teknőst világítani kell hagyományos izzóval, hogy melegedni tudjon, mikor kijön úgymond napozni a vízből. És e mellett a terrárium vizét is fűteni kell, nem elég neki a szobahőmérséklet. Evvel a nagy teknőssel mindezen felesleges macerákat, költségeket elfelejthettem. A kis teknőst akár naponta 2 naponta etetni kell, majd ahogy növekszik elég neki heti 1x adni. A nagyoknál vigyázni kell nehogy elhízzanak, mert kihízzak a páncélunkat, mindezek mellett igen falánkak. Megeszik a szárított halat, élő gilisztát, legyet, tücsköt, sőt még a vízen úszó nagy granulátumos tavi díszhaltápot is.
A medencéjüket úgy kell kialakítani, hogy legalább 3-4x szélesebb legyen, mint a teknős szélessége és legalább 4-5x hosszabb is mint a teknős hossza. A víz mélysége pedig legalább olyan magas legyen, hogy csak ágaskodva érjen ki a feje. A terráriumban kell lennie egy kis szigetnek is, ami elég ép akkora, hogy a teknős kényelmesen elférjen rajta. Arra vigyázzunk, hogy ne egy meredek valami legyen, hanem lajtős amire könnyedén ki tud mászni. Növényeket is tehetünk a terráriumba, bár feleslegesnek tartom, mert egy nagyobb teknős, vagy megeszi vagy letöri, eltapossa azokat és egy hét után nem mard semmi se.

A nagyobb teknősöket minden gond nélkül kitehetjük kerti tóba is, ami ha elég mély, a teknős kényelmesen áttelel a víz alatt. Viszont arra ügyelnünk kell, hogy a tavat megfelelően kerítsük körbe, hogy a teknősünk el ne szökjön. Ha van kisebb aranyhalunk akkor arra számítsunk mindenképp, hogy a teknős eledele lehet és ne érjen minket kellemetlen meglepetés.